KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ 40. YIL ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. Yıl Etkinliği 06 Aralık 2023, Çarşamba günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail KOYUNCU, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin TATAR’a fahri doktora unvanı takdim etti. Fahri Doktora Töreni esnasında İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Murat SARI, İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Bülent GÜLOĞLU, Prof. Dr. Şule Itır SATOĞLU, Prof. Dr. Ali DENİZ, Prof. Dr. Erol KAM, Kemal ŞOFÖROĞLU, Revin GÜRLER, Genel Sekreter Dursun KOÇ, çok sayıda akademisyen ile İTÜ-KKTC Öğrenci Topluluğu Yönetim Kurulu Üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı TATAR, Fahri Doktora Töreni öncesi İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tarihine ait müzeyi ve öğrencilerin proje stantlarını ziyaret etti. Törende ilk olarak, KKTC’nin 40’ıncı yılı kutlama etkinlikleri kapsamında, Kıbrıs Türk halkına ait türküler seslendirildi, halk dansları gösterisi yapıldı.

Cumhurbaşkanı TATAR, törende yaptığı konuşmada, İTÜ’de bulunmaktan ve fahri doktora unvanı almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyıla adım atarken, KKTC’nin en güneydeki Türk devleti olarak 40’ıncı yılında bağımsız, özgür ve hür bir devlet olarak yürüdüğünü görmenin bahtiyarlığı içerisinde olduğunu kaydetti. Kıbrıs’ın Türkiye için güvenlik açısından önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı TATAR, “Büyük çıkarlar söz konusudur” diyerek, bu çıkarların maddi meselelerden öte tarihi, milli ve güvenlik meselesi olduğunu kaydetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin adadaki yatırımlarını sıralayan ve ülkenin geleceğe emin adımlarla yürümesi için güçlü kurumların öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı TATAR, yapılacak her türlü akademik ve pratik çalışmanın hayırlara vesile olmasını diledi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail KOYUNCU, yaptığı açılış konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla atılmasının ardından, 40 yıl önce KKTC’nin kurulmasına kadarki süreç hakkında bilgi vererek, “Tam 40 yıl önce kurulan KKTC tüm ambargolara rağmen yüzü geleceğe dönük ve güçlü bir şekilde ayaktadır” dedi. İTÜ’nün de KKTC’nin gelişimi için sürekli iş birliklerinde bulunduğunu kaydeden Rektör KOYUNCU, İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri’nin bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu belirtti.

Rektör KOYUNCU’nun konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Ersin TATAR’a İTÜ rozeti takıldı, cüppe giydirilerek, İTÜ Fahri Doktora Diploması takdim edildi.