Dünya Kadınlar Günü kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kuzey Kıbrıs Sürekli Eğitim Merkezi tarafından “İş’te Kadın Benim” sloganıyla panel düzenledi. 08 Mart 2018, Perşembe günü Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen panel, kokteyl ve açılış konuşmaları ile başladı. Başman Group of Companies ve Atleks Sanverler LTD. - Önder sponsorluklarıyla düzenlenen panelin açılış konuşmalarını İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA, Cumhuriyet Meclisi Eski Başkanı Dr. Sibel SİBER ve Sağlık Bakanı Filiz BESİM yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından Halkın Partisi (HP) Lefkoşa Milletvekili Gülşah Sanver MANAVOĞLU “Kadının Gücünü Keşfetmesi”, TAK Müdürü Doç. Dr. Neriman SAYGILI “Akademik Yaşam ve Kadın”, Kanal T Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sibel TATAR “Medyada ve İş Hayatında Kadın”, Başman Grup - Avon Direktörü Pınar Başman SÜREN ise “Kadın Yeter Ki İstesin” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA, üniversite çalışanlarının yarısının kadın olduğunu belirterek, İstanbul’da görevli üç Rektör Danışmanının da kadın olduğunu vurguladı. Kadınlar Günü vesilesiyle önemli ve birbirinden değerli kadınları bir araya getirme şansı bulduklarını söyleyen KAHYA, kadınların toplum ve iş yaşamındaki öneminden bahsetti. KAHYA, konuşmasında Türkiye’de kadının pozisyonuna ilişkin bazı verileri dinleyiciler ile paylaştı.
Cumhuriyet Meclisi Eski Başkanı Dr. Sibel SİBER, dünya nüfusunun yarsının kadın olduğuna işaret ederek, bu popülasyonun ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılmamasının toplumun gücünü yarı yarıya azaltacağını söyledi. Kadınla erkeğin sosyal, ekonomik, kültürel hayata eşit katıldığı ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğunu dile getiren SİBER, Devlet Planlama Örgütü verilerine göre ülkede kamuda görevli kadın çalışan oranının yüzde 47, erkek oranını yüzde 53 olduğunu belirtti. Sorunun kadının çalışma hayatına katılımından çok, üst kademelerde yer almasında yaşandığına değinen SİBER, karar alma mekanizmalarına katılımda ve üst düzey yönetici sayısında sorun olduğunu ve tüm dünyada bu sorunun yaşandığını kaydetti. SİBER, kadının tarihsel ve kültürel sorumluluklarının yükünü artırdığını, cam tavan olarak tanımlanan bu sorunun onun karar alma mekanizmalarına katılımını zorlaştırdığını ifade etti. Kota uygulaması ve başarılı kadın sayısının siyasette ve diğer alanlarda artmasının önemine işaret eden SİBER, olumlu rol modellerin örnek teşkil ettiğini söyledi. SİBER, ülkede çok sayıda iyi eğitimli ve donanımlı kadın bulunduğunu, bu kişileri daha görünür kılmak ve siyasete kazandırmak için siyasi partilerin de daha ciddi çalışmalar yapmaları gerektiğini belirtti.
Sağlık Bakanı Filiz BESİM ise, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde eşitlik, demokrasi, adalet mücadelesi içindeki tüm kadınları selamlıyorum” dedi. Ülkede BM ve AB Konseyi’nin aldığı kadına yönelik bazı kararların yasalaşması ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi kurulmasına yönelik çabaların önemli olduğuna vurgu yapan BESİM, kota uygulamasının da başarılı olduğunu belirtti. BESİM, önceki dönem Cumhuriyet Meclisi’nde dört milletvekili varken, kota uygulamasının ardından bu sayının 9’a yükseldiğini, iki kadın bakanın ilk kez bir kabinede yer aldığını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Siyasette, çalışma hayatında ve karar alma mekanizmalarında kadın sayısının yeterli olmadığını kaydeden BESİM, bunun tüm dünyada yaşanan bir sorun olduğunu belirtti. BESİM, Devlet Planlama Örgütü 2016 verilerinde kadının işgücüne katılımının yüzde 37 olduğunu, bunların yüzde 90’ının hizmet sektöründe çalıştığını, karar alma mekanizmalarında, yönetici pozisyonlarında çalışan az sayıda kadın bulunduğunu kaydetti. Siyaset ve üst düzey yönetici kadrolarında kadın enerjisi ve bakış açısına ihtiyaç olduğunu dile getiren BESİM, kadının bu alanlara daha fazla katılımının sağlanması gerektiğini belirtti.