İTÜ’de 2018 Yıl Sonu Toplantısı

KKTC Başbakanı Tufan ERHÜRMAN 27 Kasım 2018, Salı günü İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren girişimcilik platformu “İTÜ Çekirdek Erken Kuluçka Merkezi”ni ziyaret etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi 2018 yılını, birlik ve beraberlik ruhunun yaşatıldığı ve yeni projelerin konuşulduğu Yıl Sonu Toplantısı ile değerlendirdi. İTÜ Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet KARACA, İTÜ’nün 245 yıldır ülkemizin geleceğini şekillendirdiğini ve bu doğrultuda hazırlanan 2017-2021 Stratejik Planı’na göre devam edenler ile 2019’da geçirilecek projeleri İTÜ Ailesi ile paylaştı. Toplantıya İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA da katıldı.

İTÜ tarafından sürdürülen danışmanlıkların önemine dikkat çeken Rektör KARACA, geçen yıl hayata geçirilen ve yüzde 70’in üzerinde başarı oranı yakalayan danışmanlık dersi ve kariyer danışmanlığı dersleri sayesinde, akademisyen ile öğrenci arasındaki bariyerlerin kalkmasının önemine işaret etti. KARACA, “Üniversite olarak, akademik danışmanlığın başarılı olmasını sağlamak için açık sorumluluk üstleniyoruz. Öğrenen ve öğreten arasındaki ilişkinin ve aktarım modellerinin geleceğini düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Değişen kuşakların yeteneklerini ve ilgi alanlarını dikkate alıp öğrencilerin üniversite yaşamına, iş yaşamına, kısacası hayata hazırlanmalarını amaçlıyoruz.” dedi.

İTÜ’deki bölümlerde araştırma alt yapısı ve veri tabanlarıyla ilgili çalışmalar yapıldığının üzerinde duran KARACA, bilimsel araştırmalardan kaliteli çıktılar elde etmenin öncelikli hedef olarak belirledi. Araştırma çıktıları konusunda sayısal yönden üst sıralarda olduğumuzu hatırlattı ve sonrasında, yeniden yapılanan araştırma ekosistemimizle aynı emek, süre ve bütçe şartlarında daha nitelikli çıktılara ulaşılacağına dair inancını dile getirdi.

İTÜ’de yapılan akademik yayın sayısının 2013 yılında 1600 iken, geçen yıl yaklaşık olarak 2000’e kadar çıktığını vurgulayan Rektör, önümüzdeki yıllarda nitelikli bilimsel çıktıya odaklanmamız gerektiğini, bu yoldaki hedefin ise akademik yayınların yarısının nitelikli çıktıya dönüşmesi olduğunu belirtti.

Rektör KARACA konuşmasında, girişimcilik ekosistemimizin çatısını oluşturan ve üniversite - iş dünyası iş birliği noktasında bir model hâline gelen İTÜ ARI Teknokent’teki araştırma firmaları hakkındaki verileri ise şu sözlerle paylaştı: “İTÜ ARI Teknokent’teki Ar-Ge firmalarının sayısı 303’e yükseldi. Bunların 79’u akademik firma niteliğinde. Burada devam eden 715 projeden 126’sı ise akademik firmalarımıza ait. Bunların dışında da 281 projede İTÜ’lü akademisyenlerimiz danışmanlık sunuyor. Kurulduğu 2012 yılından bu yana, toplam 272 milyon dolar AR-GE ihracatı yapan İTÜ ARI Teknokent’in 2017 yılı Ar-Ge ihracatı 40 milyon doları geçti. Burada bulunan öğrenci sayısı ise 2018’de 592’den 1080’e yükseldi ki bu sayı Teknokent çalışanlarının üçte biri anlamına geliyor. Bu durum, İTÜ ARI Teknokent’in gençleri araştırmaya en iyi şekilde entegre eden noktalardan birisi olduğunu gösteriyor. Staj olanaklarının iki katına çıkması da bunu doğruluyor.”

KARACA, “2018, üniversitemiz için hem ulusal hem de uluslararası arenada başarılı bir yıl oldu. Bu başarılarımızı, bireysel başarının ötesinde ve ortak çalışma kültürümüzün meyveleri olarak görüyorum. Tüm İTÜ’lülere sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yeni yıl diliyorum” diye konuştu.

Yıl Sonu Toplantısı’nda, bu yıl emekli olan İTÜ’lülere plaketleri, hizmette 30. ve 40. yılını dolduran İTÜ’lülere ise belgeleri verildi. Hemen ardından, günün anısına hatıra fotoğrafları çekildi. 2018’e veda niteliğindeki etkinlik, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) konseriyle devam edip fuaye alanındaki ikramla sona erdi.