Dikey geçiş-DGS ile üniversitenizde öğrenim görmek mümkün mü? Burs olanakları nedir?
Aşağıda belirtilen bölümlerden mezun olan öğrenciler DGS ile Üniversitemizi tercih edebilirler. DGS ile kayıt yapan öğrenciler yerleştirildikleri lisans programlarının bursluluk durumu (Ücretli, %50 veya tam burs) üzerinden eğitim ücretlerini öderler.
Gazimağusa Yerleşkesi’nde mevcut yapılar nelerdir?
İTÜ-KKTC, 2012’den itibaren Gazimağusa Yerleşkesi'nde sorunsuz ve tam teşekküllü olarak Hazırlık Sınıfı Öğrencilerine hizmet vermiştir. 2023-2024 akademik yılı için de hizmet kalitesi artarak devam edecektir.
Mevcut bulunan yapılar; Rektörlük Binası, Yabancı Diller Hazırlık Okulu, Spor /Aktivite Salonu, açık hava basketbol, voleybol sahaları ve kantin kafeteryadır.
Lisans eğitiminin gerektirdiği tüm altyapı, laboratuvar ve eğitim tesislerinin kurulumu modern donanımlar ile dünya standartlarında öğrencilerin eğitime başlaması öncesi hazır hale getirilecektir. Bunların altyapı işleri devam etmekte olup yakın zamanda tamamlanacaktır. Ayrıca kampüs içinde öğrencilerin rahatlamaları için yeni yeşil alanlar üretilmektedir.
İTÜ-KKTC konum olarak nerededir?
İTÜ-KKTC, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinde üç farklı yerde faaliyetlerini planlamıştır.
Gazimağusa Yerleşkesi, Gazimağusa şehir merkezindedir. Gazimağusa Limanı'na 600 metre mesafede olup, tarihi surlar ile şehir merkezinin birleştiği noktada konumlandırılmıştır. - Yeni Erenköy Yerleşkesi, deniz kenarında kuzeydoğuya doğru açılan iki vadi ile bunların ucunda yer alan iki körfezi içermektedir. Yeni Erenköy merkezine beş dakika uzaklıkta olan Yerleşke, çoğunlukla ormanlık araziden oluşmakta olup, ana kampüs olacak şekilde planlanmış ve kentsel tasarım projesi tamamlanmıştır.
Sürekli Eğitim Merkezi, Lefkoşa surlar içinde Selimiye Cami’nin kuzeyinde yer almakta olup, ulusal ve uluslararası sanatsal, kültürel etkinlikler yanında kaliteli eğitim programları ile hizmet vermektedir.
İTÜ-KKTC Yerleşkeleri'ndeki akademik kadro nereden atanacak?
İTÜ-KKTC Yerleşkeleri’nde akademik kadro Öğretim Elemanı ile Kuruluş yasası gereği İTÜ’de görev alan öğretim üye ve elemanları başta olmak üzere, KKTC ve uluslararası akademisyenlerden oluşmaktadır.
İTÜ-KKTC’nin açılış tarihi ve statüsü nedir?
İTÜ-KKTC, 2011-2012 Akademik Yılı’nda Eğitim-Öğretim hayatına başladı. KKTC’de kabul edilen 38/2009 sayılı İstanbul Teknik Üniversitesi-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) Yasası ve ayrıca 5756 sayılı İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Eğitim Araştırma Yerleşkeleri (İTÜ-KKTC) kurmasına ilişkin Çerçeve Protokolü'nün onaylanması ile kurulmuş akademik ve idari yönden İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı, özerk ve özel bir tüzel kişiliği olan üniversitedir.
İTÜ-KKTC’nin kayıt koşulları nelerdir?
TC ve KKTC uyruklu öğrenciler lise veya dengi bir kurumdan mezun olduktan sonra, ÖSYM aracılığı ile YKS sınavları ile Üniversitemize kayıt yaptırabilirler. Ayrıca, KKTC vatandaşları GCE A Level sınavı ile Üniversitemize başvurabilirler. Yabancı uyruklu öğrenci alımları uluslararası sınavlara göre yapılmaktadır. Bu sınav türleri ve puanları hakkında detaylı bilgiyi https://www.sis.itu.edu.tr/TR/mevzuat/yurtdisi-gecerli-sinavlar.php linkinden ulaşabilirsiniz.
İTÜ-KKTC’nin T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen eğitim izni ve yetki belgesi var mıdır?
Evet. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı oluru ile öğrencilerimiz Tuzla Kampüsü’nde İTÜ olanaklarını kullanarak eğitimlerine devam ettikleri sürece İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin öğrenciler nezdinde sahip olduğu tüm yetkilere sahiptir. Bahse konu yetkiler Gemi adamları Eğitimi Bilgi Sistemi’nden de ( https://gbs.uab.gov.tr/ ) kontrol edilebilir.
KKTC uyruklu öğrenciler ÖSYM dışında nasıl başvuru yapabilir?
KKTC uyruklu öğrenciler için ayrı sınav yapılmamakta olup, ÖSYM dışında uluslararası genel sınavları ile başvuruda bulunabilmektedir. Öğrenciler, https://www.sis.itu.edu.tr/TR/ogrenci/uluslararasi-ogrenci/uluslararasi-ogrenci.php veya https://oim.kktc.itu.edu.tr/index.php/tr/ adreslerinde bulunan “Uluslararası Öğrenciler” başlığı altında belirtilen tarihleri takip ederek online başvuru gerçekleştirebilirler.
Lisans programlarının ders planlarını nereden öğrenebilirim?
Lisans programlarının ders planları https://www.sis.itu.edu.tr/TR/ogrenci/lisans/dersplanlari/ders-planlari.php linkinden takip edebilirsiniz.
Programlarla ilgili detaylı bilgiye nasıl ulaşabilirim?
https://kktc.itu.edu.tr/documents/turkce-brosur.pdf linkindeki tanıtım broşürümüzden program detayları ve kontenjanlarla ilgili bilgi alabilirsiniz. (Linkteki broşür kontenjan bilgileri netleştiği zaman güncellenecektir)
Üniversitenizde hangi lisans programları bulunmaktadır?
Üniversitemizde şu an 10 lisans programı bulunmaktadır;
1. Bilgisayar Mühendisliği
2. Elektrik-Elektronik Mühendisliği
3. Endüstri Mühendisliği
4. Ekonomi ve Finans
5. Mimarlık
6. İç Mimarlık
7. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi
8. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
9. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
10. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
Üniversitenizde lisans programlarına ÖSYM dışında kayıt yaptırabilmem mümkün mü?
ÖSYM dışında kayıt yaptırmak ancak KKTC ve yabancı ülke vatandaşları için mümkündür. Ayrıca, TC vatandaşı olup, lise eğitimini yurtdışında tamamlamış öğrencilerde bu haktan yararlanabilir.
Üniversitenizde YABANCI UYRUKLU öğrenci kaydı nasıl olur ve burs imkânları var mı?
Üniversitemizde her bir program için ücretli, %50 burslu ve tam burslu olmak üzere yabancı uyruklu öğrenci kontenjanları bulunmaktadır. Belirtilen sınavlara ve belirtilen puan aralıklarına sahip olan aday öğrenciler, https://oim.kktc.itu.edu.tr/index.php/tr/ adresinde bulunan “Uluslararası Öğrenciler” başlığı altından belirtilen tarihlerde online başvuruda bulunmak zorundadırlar.
Üniversitenize ek kontenjan ile kayıt yaptırabilir miyim?
Üniversitemize ÖSYM ve DGS aracılığıyla ek kontenjan ile yerleştirme yapılabilir.
Yeni Erenköy Yerleşkesi ne zaman açılacak?
Bölge arazisinin haritalandırılması, jeolojik zemin etüdü çalışmaları, stratejik ve kentsel planlama ve çitleme projeleri tamamlanmıştır. Yakın zamanda projelendirme aşamasına geçilecek olan Yerleşkenin, yaklaşık 6000 öğrenci kapasiteli olması düşünülmüştür. Yerleşke; sosyal donatı, kültürel ve sportif alanlar, konaklama altyapıları ile tüm sosyal ve akademik hayatı içinde barındıracaktır.