İTÜ-KKTC Yeni Erenköy Yerleşkesi dahilinde bulunan parsellerin kiralanması için 29 Kasım 2016, Salı günü Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Toplantı Salonu’nda kira sözleşmesi imzalandı.
İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA ile Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürü Eralp Münür PINAR arasında imzalanan kira sözleşmesine, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar DENKTAŞ ise onur şahidi olarak imza attı.
İmzalanan sözleşme gereğince, Yeni Erenköy’de bulunan Hali ve Hazine Arazi Parselleri Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından ana kampüs kurulması amacı ile İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri’ne 49 yıl süreyle kiralandı.
İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kampüs projelerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs’ta yaptığı su temin projesinin ardından en büyük yatırım olacağını vurguladı. 2010 yılı itibariyle Yeni Erenköy’de İTÜ’ye kiralanan alan içerisinde %85 oranında ormanlık alan bulunduğunu belirten KAHYA, 6 adet hali ve hazine arazisi ile vakıflara ait 2 parselin Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nden kiralandığını söyledi. Yaklaşık 60 farklı kişiye ait 23 parselin ise istimlak edilerek kamu malı yapıldığını ifade eden KAHYA, TC Yardım Heyeti kaynaklarıyla özel mülk sahiplerine 2 milyon TL civarında istimlak bedeli ödendiğini açıkladı. KAHYA, bu günü, 6 yıldan uzun bir süredir ortaya konulan çabaların sonuçlanması sebebi ile tarihi bir gün olarak atfetti.
KAHYA, Mayıs 2015’te dönemin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan DİNÇYÜREK ile Orman Dairesi idaresinde bulunan arazilerin üniversiteye kiralanması için imzalanan sözleşmeden sonra, ana kampüs olarak planlanan Yeni Erenköy Yerleşkesi için çok büyük bir adımın daha atılmış olduğunu belirtti. Eylül 2016’da ise Turizm ve Çevre Bakanı Fikri ATAOĞLU’nun onayıyla ek protokol imzalandığını belirten KAHYA, Orman Dairesi ile yapılan sözleşme süresinin uzatılmış olduğunu söyledi.
Yeni Erenköy Yerleşke arazisinin sayısal haritalandırılması, jeolojik zemin etüdü çalışmaları ve kentsel planlama projelerinin 2013 tarihinde tamamlandığını söyleyen KAHYA, bu yeni gelişme neticesinde en erken zamanda mimari projelendirme ve inşaat aşamasına geçmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Rektör KAHYA, yaklaşık 6000 öğrenci kapasiteli olması planlanan yerleşkede, denizcilik bilimleri, mühendislik, sosyal bilimler bölümleri ve lisansüstü programlarının konumlanacağını ve doğal yaşam parkları ile sosyal-kültürel yaşam alanlarının da kampüs içerisinde yer alacağını söyledi. KAHYA, belirlenmiş bazı tematik alanlarda uluslararası AR-GE ve inovasyon üssü olarak kullanılması planlanan Yeni Erenköy Yerleşkesi’nin bir çılgın proje olmasının heyecanı içinde olduğunu vurguladı. KAHYA, İTÜ Kuzey Kıbrıs Lefkoşa SEM, Gazimağusa ve Yeni Erenköy entegre projeleri ile KKTC’de bulunan Doğu Akdeniz Havzasının bölgesel bir bilimsel ve teknolojik güç odağı olma amacı ile İTÜ’nün Akdeniz’e yelken açtığını belirtti.
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar DENKTAŞ, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bölgeye yapacağı bilimsel, sosyo-kültürel ve ekonomik katkıların bölgenin çehresini değiştireceğini söyledi. Üniversitelerin bölgesel kalkınma planlamasında çok önemli bir rol üstlendiğini belirten DENKTAŞ, İTÜ-KKTC’ye kiralanan arazilerin en verimli şekilde kullanılacağına inancını ifade etti.