İTÜ Kuzey Kıbrıs-TELSİM FUTURE LAB, KKTC’DE

Vodafone Telsim ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) KKTC’de bir ilki gerçekleştirerek teknoloji üreten bir merkez için imza attılar. Protokole İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Ercan Kahya ile Telsim Genel Müdürü Cenk Alper imza koydu.

İmza töreninde ayrıca İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Genel Sekreteri Dursun Koç, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Ülkü Kurukafa, Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, Telsim Teknoloji Bölüm Başkanı Ayhan Aliusta, Telsim Kurumsal Satış Bölüm Başkanı Sevim Beşok da hazır bulundu.

Türkiye’de halen İstanbul Teknik Üniversitesi ile Vodafone arasında süregelen işbirliğinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de devamlılığını sağlamak üzere bugün bir araya gelindiğini vurgulayan Kahya, “İTÜ Kuzey Kıbrıs-TELSİM FUTURE LAB”ın kısa zamanda hizmete açılacağını belirtti. Kahya, Teknoloji Deneyim Merkezi çalışmaları dâhilinde, telekomünikasyon sektörü odaklı ortak bilimsel çalışmaların planlanması ve uygulanması, bu alanlarda eğitim ve çalışmaların uygulamalı olarak yapılması, sektörel bilginin ilerlemesi, yaygınlaşması ve bilimsel çıktıların teknolojiye uygulanabilirliğine yönelik bilimsel faaliyetlerde bulunulması amacıyla kurulduğunu söyledi.

İTÜ-KKTC’nin araştırma üniversitesi misyonuna uygun olarak, bilginin ilerlemesi ve yaygınlaşması ile uygulanabilirliğinin sağlanması için üniversite-teknoloji işbirliğine yönelik bilimsel faaliyetlerde bulunulmasının da sağlanacağını ifade eden Kahya, İTÜ Kuzey Kıbrıs-TELSİM FUTURE LAB bünyesinde açılacak Teknoloji Deneyim Merkezi ile, yeni nesil teknolojileri fiili olarak tecrübe edebileceğiniz bir ortam sunacaktır” dedi.

İmza töreninde konuşma yapan Telsim Genel Müdürü Cenk Apler, burada oluşturulan labaratuvarda, akademi-endüstri sinerjisini oluşturup gençlerin yeni ürünler geliştirmesinin yolunun açılacağını ifade etti. Vodafone Global, bağladığı nesne sayısı itibariyle dünyanın en büyük IoT hizmet sağlayıcısı olduunu vurgulayan Alper, Vodafone Grubu'nun özellikle IoT anlanındaki deneyimini adaya aktarmak istediklerini söyledi. Alper, “Bu kapsamda uzaktan yönetim, etkin çalışma ve operasyonel mükemmellik alanlarında geliştirdiğimiz 8 akıllı teknoloji çözümünü burada sergiliyor olacağız” dedi.

KKTC de yer alan kurumsal işletmelerin geleceğin teknolojilerini bizzat deneyimlemelerini ve ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirilebilmesini sağlamak istediğini söyleyen Alper; İTÜ Kuzey Kıbrıs-TELSİM FUTURE LAB, hızla dijitalleşip akıllanan dünyada, KKTC'yi yeni rekabet koşullarına hazırlayan bir teknoloji üssü olarak hizmet verecek" dedi.

Bu protokol kapsamına göre artık İTÜ Kuzey Kıbrıs-TELSİM FUTURE LAB ile ister kamu, ister özel sektör olsun, geleceğin dünyasında rekabete hazırlanmak isteyen, işini büyütmeyi hedefleyen her işletmeye, her kuruma, bu çalışma gruplarıyla bir araya gelme ve kendi işletmesine özel akıllı çözümlere ulaşma imkanı sunulacak.

İTÜ Kuzey Kıbrıs-TELSİM FUTURE LAB’da İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle inovatif çözümler deneyimlenirken ayrıca global tecrübeler, inovatif çözümler ve geleceğin trendlerini mevcut ve potansiyel iş ortakları ile paylaşarak, onlara dijital dönüşüm yolculuklarında destek olunması amaçlanıyor. Dijital dönüşümün öncüsü olarak, dijitalleşmenin ve teknolojinin kurumlara sağladığı yenilikleri gelecekten bugüne getirerek kurumlara ilham verip, dijitalleşmenin bir parçası olmalarının sağlanması da hedefleniyor.

Yeni nesil teknolojileri canlı olarak tecrübe edebilecek bir ortam yaratılıyor.

Ses ve data dışındaki teknolojik ihtiyaçlara, alan uzmanı partner ekosistemi ile uçtan uca çözüm sağlayıcısı olarak hizmetler sunuyor. Ada’da tüm kesimlerle birlikte ARGE faaliyetleri yürütecek ve yeterli bir gelişim alanı sunabilecek.

Akıllı şehircilik, IoT ve VR çözümleri konusunda ise uygulanma şekilleri ve olası faydaların deneyimlenebilmesi hedefleniyor.