Taşkent Devlet Teknik Üniversitesi ile İTÜ Arasında Eğitim Protokolü

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Özbekistan’ın Taşkent Devlet Teknik Üniversitesi (TDTU) arasında akademik eğitim iş birliği protokolü imzalandı. Bu protokol ile İTÜ, ortaklaşa bilimsel araştırma faaliyetleri ile lisans, lisansüstü öğrencileri ve akademisyenlerine sağladığı eğitim ve araştırma imkânlarına yeni bir proje daha ekledi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KARACA’nın başkanlığında Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve üniversitelerine yapılan ziyaretin ardından, İTÜ ev sahipliğinde gerçekleşen protokol programında TDTU Rektörü Prof. Sadritdin TURABDJANOV ve Rektör Yardımcısı Prof. Mirtemir KURBANOV 17-18 Ocak tarihlerinde İTÜ’yü ziyaret etti. İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki merkezler ile fakülteleri, araştırma merkezleri ve laboratuvarları görme imkânı bulan TDTU Heyeti ile ziyaret sonrası eğitim iş birliği protokolü imza töreni 18 Ocak 2019 tarihinde Rektörlük Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. İmza törenine Rektör Prof. Dr. Mehmet KARACA, TDTU Rektörü Prof. Sadritdin TURABDJANOV ile üniversitelerin rektör yardımcıları katılım gösterdi. Karşılıklı imzaların atılmasıyla birlikte, bilimsel alanda yeni ufuklar açma gayesi taşıyan ve uluslararası üniversitelerle iletişim sürecinde bilgi alışverişini hızlandırmayı amaçlayan bu iş birliği anlaşması resmiyet kazanmış oldu.

İTÜ’yü ziyaret eden heyet, girişimcilik ekosistemi merkezleri İTÜ MAGNET ve İTÜ Çekirdek ofislerini ziyaret etti. İTÜ ARI Teknokent merkez ofisinde İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz TUNÇALP ile bir toplantı gerçekleştiren heyet, İTÜ Çekirdek’ten Hyggefood ve Intenseye girişimlerinin sunumlarını dinleyerek, İTÜ Maden Fakültesi bünyesinde yer alan Cevher Hazırlama Mühendisliği ve Metalurji Mühendisliği Bölümlerini ziyaret etti.

İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA ve İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektör Danışmanı Doğa ŞANLIOĞLU ile görüşme fırsatı bulan TDTU Rektörü Prof. Sadritdin TURABDJANOV, iki üniversite arasında olası işbirlikleri hakkında görüş alışverişinde bulundu. Rektör KAHYA, Taşkent Devlet Teknik Üniversitesi Rektörü TURABDJANOV’u KKTC’ye davet etti.

Yükseköğretim kurumlarında teknoparkların ve araştırma merkezlerinin kurulması yoluyla üretimin farklı sektörlerine bilimsel araştırmalar ekseninde uygun girişimlerle fikir ve ileri teknoloji ürünlerin üretilmesi stratejisinin öneminin vurgulayan Prof. Dr. Mehmet KARACA, bilimsel araştırmalar ile bilginin ticari ürüne dönüşme sürecinde öğrenciler, mezunlar ve akademisyenler arasında oluşturulan bilgi ağı ile üniversitelerin küçük işletmeler kurma becerilerinin geliştirilmesi konularını TDTU heyetine aktardı. İmzalanan protokol ile enerji, elektronik, tıbbi ve mikro elektronik, temel bilimler ve mühendislik fiziği, biyoteknololoji, mühendislik, bilgi teknolojileri ve madencilik konularında TDTU ile ortak çalışmalar yürütülecek.

İTÜ ve TDTU arasında bilimsel iş birliğini ilerletmek geliştirmek amacıyla imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilmesi planlanan ortak çalışmalar;

Lisans ve lisansüstü öğrenci değişim ve ortak ders programları oluşturmak,

Öğretim üyeleri ve araştırmacılara yönelik değişim programları yürütmek,

Ortak araştırma faaliyetlerinin ortak fakülteler, enstitüler ve araştırma merkezleri aracılığıyla geliştirmek,

Bilimsel gelişim için uzaktan eğitime malzeme ve teknik ekipman organizasyonu yapmak,

Üniversite-sanayi ekseninde ortak alanlarda staj programının koordinasyonunu sağlamak,

Bilimsel çalışmalara katılımı teşvik eden ve eğitim literatürünün hazırlanmasını organize etmek,

Bilginin girişimcilikle ticarileşme sürecinde ve Ar-Ge’nin önemli olduğu noktalarda staj sorununu ortadan kaldırmak.

TDTU Rektörü başkanlığındaki heyet, ziyaret boyunca üniversitemizin akademik ve bilimsel altyapısı doğrultusunda eğitim süreci ile bilginin ticarileştirilmesi aşamalarını yerinde görme imkânı buldu. İmzalandığı tarihten itibaren 2019-2020 öğretim yılı sonuna kadar geçerliliğini koruyacak olan protokol, tarafların isteği doğrultusunda yenilenebilecek. İş birliğinin ilerleyen zamanlarında İTÜ’lü öğretim üyelerini TDTU’ya ders vermeye davet etmesiyle protokol ziyareti sona erdi.