İTÜ’de 2018-2019 Akademik Yılı’nın İlk Dersi: Yapay Zeka

İstanbul Teknik Üniversitesi 2018–2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yapay zeka konusunda Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla birçok ödüle layık görülen bilim insanı Prof. Dr. Yaser S. Abu-MOSTAFA, İTÜ'de dönemin ilk dersini veren akademisyen oldu. Öğrencilerin derse ilgisi görülmeye değerdi.

İTÜ Akademik Yılı Açılış Töreni, 17 Eylül 2018 Pazartesi günü Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. İTÜ’nün akademik yıl açılış törenine yapay zeka konusundaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Yaser S. Abu- MOSTAFA, davetli konuşmacı olarak katıldı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KARACA, İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan KAHYA, çok sayıda akademisyen ve öğrencinin yer aldığı törene T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji, Üniversite ve Sanayi’den sorumlu Başdanışmanı Prof. Dr. Davut KAVRANOĞLU onur konuğu olarak katıldı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KARACA konuşmasında, Prof. Dr. Yaser S. Abu- MOSTAFA’nın çalışmalarının bilim dünyası için ufuk açıcı olduğunu belirtti. İTÜ’de kendisini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren KARACA, "Prof. Dr. Yaser S. Abu- MOSTAFA, makine öğrenimi konusunda yaptığı araştırma ve eğitim faaliyetleriyle yapay zekanın farklı pencerelerden değerlendirilmesinin kapısını açtı. Çevrim içi olarak makine öğrenimi derslerini araştırmacılara sundu ve çok yüksek izlenme rakamları ile bu alandaki herkese ulaştı. 'Veriden Öğrenme' kitabı Amazon’da en çok satanlar listesinde yer aldı. Abu- MOSTAFA gibi çığır açıcı bir bilim insanını İTÜ çatısı altında ağırlamaktan gurur duyuyorum." dedi. Karaca, ”Çağımızda veriye sahip olan ve analiz eden başarılı olur. Netflix’i duymayan, bilmeyen yoktur sanırım. Öyle bir model geliştirdi ki sattığı dizilerin kazançlarından daha fazla kâr eden bir platform haline geldi. Netflix gibi firmalar varsa teknoloji sayesinde var. Disney’in yıllık kârı 150 milyar dolar ama Netflix’in kazancı 165 milyar Dolar. Veriyi elinde tutmayı, kullanmayı, pazarlamayı, dağıtmayı biliyor.” diyerek yapay zekâ ve makine öğrenmesinin bugün ve yakın gelecekteki önemini güncel örneklerle vurguladı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji, Üniversite ve Sanayi’den sorumlu Başdanışmanı İTÜ 1984 yılı Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunu Prof. Dr. Davut KAVRANOĞLU ise yaptığı konuşmada Prof. Dr. Yaser S. Abu- MOSTAFA’nın çok değerli bir bilim insanı olduğunu söyledi. Prof. Dr. KAVRANOĞLU, “1985 ve 1989 yılları arasında master ve doktoramı yaparken kendisinden dersler aldım. Mükemmel bir insandır, iyi bir öğretmendir ve müthiş bir bilim insanıdır. 6 yıl sonra kendisini İTÜ’de tekrar ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (CalTech) gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla birçok ödüle layık görülen Prof. Dr. Yaser S. Abu- MOSTAFA’nın "Artificial Intelligence: Evolution and Revolution (and Hype!)" başlıklı sunumu ilgiyle izlendi.

Prof. Dr. Yaser S. Abu-MOSTAFA, sunumunda yapay zekanın krokisini moda sözcükler, terim bilgisi, nitelik, gelişim, dönüşüm, zorluklar, veri ve uyumsuzluk gibi anahtar kelimelerden yola çıkarak anlattı. Abu-MOSTAFA yapay zeka ve makine öğrenmesinin tarihsel gelişimini, aralarındaki ilişkiyi açıklayarak konuşmasına başladı. Prof. Dr. Abu- MOSTAFA, zekanın karmaşık görevleri gerçekleştirmeye çalıştığı, yeni beceriler öğrendiğini, inovasyon, üstlenme ve başkaldırma gibi fonksiyonları yerine getirdiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Yaser S. Abu-MOSTAFA, yapay zeka, yapay zekayla öğrenme, büyük veri, derin öğrenme, sinir ağı, veri bilimi, örüntü (şekil) tanıma ve veri madenciliği gibi kavramların en moda kelimeler olduğuna dikkat çekerek sözlerini sürdürdü. Prof. Dr. Yaser S. Abu-MOSTAFA, yapay zeka ve makine öğrenmeyi örneklerle anlattı. Bir müşterinin kredi çekme süreci üzerine makine öğrenimini anlatan Prof. Dr. Yaser S. Abu-MOSTAFA, makine öğrenmesinin Big Data'da ve birçok finansal, medikal, ticari ve bilimsel uygulamada anahtar teknoloji olduğunu aktardı. Prof. Dr. Yaser S. Abu-MOSTAFA, makine öğrenmesi ile müşterinin geçmişinin kayıtlarının tutulabileceği, iyi ya da kötü müşteri olup olmadığının tespitinin çok kolay olduğunu anlattı. Bu noktada öğrenmenin algoritmasının verilere dayanarak sınırının da oluşturulabileceğini sözlerine ekledi. Yapay zeka ve makine öğrenmenin toplum ve ekonomi üzerinde etkilerini de vurgulayan Prof. Dr. Yaser S. Abu-MOSTAFA, Stephen Hawking’in “Yapay zekanın gelişimi, insan ırkının sonunu belirleyebilir.” sözlerini de hatırlattı. Prof. Dr. Yaser S. Abu-MOSTAFA dileklerin bir gün gerçek olabileceğine vurgu yaparak “Ne dilediğinize dikkat edin.” dedi.